GEVONDEN OP SPEURDERS.NL
Telegraaf.nl Snelnieuws Telesport
Privé DFT/financieel i-Mail

Ga Naar
Service
Deelkranten
Holding
Binnenland
di 21 sep 2004, 13:16
Ben Salah wachtte tevergeefs op wereldtitelgevecht
AMSTERDAM - Nordin Ben Salah was een knockoutspecialist die nooit de kans kreeg op een wereldtitelgevecht bij een van de grote boksbonden. De Noord-Hollander begon zijn vechtsportcarrière als kickbokser. Nadat hij in 1994 in die discipline het allerhoogste bereikte (Ben Salah veroverde in Amsterdam de wereldtitel), stapte hij over naar het boksen.

Ook in die sport wilde 'Fighting Nordin', die maandag op 32-jarige leeftijd werd doodgeschoten, het hoogste bereiken. De inwoner van Purmerend boekte in zijn loopbaan 36 zeges in 39 partijen.

Al in 1997 greep de in Marokko geboren bokser zijn eerste titel: Benelux-kampioen in het middengewicht. In datzelfde jaar werd hij ook Nederlands kampioen in die gewichtsklasse. Twee jaar later was Ben Salah nog steeds ongeslagen en mocht hij vechten voor de wereldtitel. De strijd om de WBU-titel in het zwaarmiddengewicht liep naar wens, maar kreeg een desastreus staartje. Ben Salah won weliswaar (van de Duitser Nieroba), maar werd later gediskwalificeerd omdat in zijn urine een kleine hoeveelheid efedrine werd gevonden.

In 2001 bokste 'Fighting Nordin' voor de tweede maal om een belangrijke titel. Ditmaal om de intercontinentale WBA-titel in het supermiddengewicht. De eerste poging mislukte, maar in de revanchepartij versloeg hij Sidney Msutu. Op 16 maart 2003 raakte Ben Salah die gordel alweer kwijt aan de Argentijn Mora, maar een half jaar later nam de geboren Marokkaan sportieve wraak. Hij won op punten van Mora en mocht zich wederom 'champ' noemen.

Ben Salah hoopte op korte termijn te mogen vechten om de wereldtitel in de WBA-klasse, maar dat gevecht zou er nooit van komen. Hij kwam het afgelopen jaar - mede wegens blessures - niet meer in actie en hield zich voornamelijk bezig met het organiseren van bokswedstrijden in Nederland. Een bijrolletje in de Nederlandse film Shouf Shouf Habibi was zijn laatste wapenfeit.

© 1996-2004 Uitgeversmaatschappij De Telegraaf B.V., Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.