Sp!ts
De tweede krant van Nederland
Home
Binnenland
Buitenland
Sport
Economie
RTV Show
Weer
Sp!ts Wonen
Film
Kunst & Cultuur
Multimedia
Gezocht
Zorg
Reizen
V!TA
M!XX
Carrière
Boeken
Mobiel
Afstuderen, en nu?
Per Saldo
Active
S!gnaal
Vraag & Aanbod


Built by Web Power
SPORT

Bokser 'Fighting Nordin' Ben Salah op straat in Amsterdam doodgeschoten

Moord schokt bokswereld

AMSTERDAM - De Nederlandse bokswereld heeft geschokt gereageerd op het overlijden van Nordin Ben Salah. Edda Ruhling, die 'Fighting Nordin' vanaf zijn eerste wedstrijd begeleidde, had de afgelopen dagen nog regelmatig contact met de bokser die maandag op 32-jarige leeftijd werd doodgeschoten. "Hij was als een zoon voor mij."

Edda Ruhling, vrouw van boksmanager Henk Ruhling, behartigde jarenlang de zaken voor Ben Salah. Ze had de afgelopen dagen niets vreemds aan Ben Salah gemerkt. "Hij was heel opgewekt. Alles leek normaal", sprak ze. "Hij voelde zich weer duizend procent oké. Nordin wilde weer dolgraag boksen, maar moest wel zijn conditie op peil brengen. Ook was Nordin druk met het organiseren van een boksgala in Amsterdam."

Stan van den Driessche, voorzitter van de Nederlandse boksbond, sprak van "verschrikkelijk nieuws". "Ben Salah had nog zoveel voor de bokssport kunnen betekenen." De preses kende de Noord-Hollander als iemand die helemaal gek van boksen was: "Hij kon zich er helemaal in uitleven. Als bokser had-ie wat speciaals; een geweldige eindstoot. En hij wist steeds beter het goede moment te kiezen om voor de knockout te gaan."

Profbokser Hans Janssen kreeg de afgelopen maanden indirect met Nordin Ben Salah te maken. De Brabander acteerde op boksgala's waar Ben Salah als 'matchmaker' fungeerde. Janssen kende Ben Salah uiteraard ook als collega. "Hij was geen technicus pur sang", sprak de Eindhovenaar. "Maar Nordin maakte op karakter en vechtlust veel goed."

Nordin Ben Salah was een knock-outspecialist die nooit de kans kreeg op een wereldtitelgevecht bij een van de grote boksbonden. De Noord-Hollander begon zijn vechtsportcarrière als kickbokser. Nadat hij in 1994 in die discipline het allerhoogste bereikte (Ben Salah veroverde in Amsterdam de wereldtitel), stapte hij over naar het boksen. Ook in die sport wilde 'Fighting Nordin' het hoogste bereiken. De inwoner van Purmerend boekte in zijn loopbaan 36 zeges in 39 partijen.

Al in 1997 greep de in Marokko geboren bokser zijn eerste titel: Benelux-kampioen in het middengewicht. In datzelfde jaar werd hij ook Nederlands kampioen in die gewichtsklasse. Twee jaar later was Ben Salah nog steeds ongeslagen en mocht hij vechten voor de wereldtitel. De strijd om de WBU-titel in het zwaarmiddengewicht liep naar wens, maar kreeg een desastreus staartje. Ben Salah won weliswaar (van de Duitser Nieroba), maar werd later gediskwalificeerd omdat in zijn urine een kleine hoeveelheid efedrine werd gevonden.

In 2001 bokste 'Fighting Nordin' voor de tweede maal om een belangrijke titel. Ditmaal om de intercontinentale WBA-titel in het supermiddengewicht. De eerste poging mislukte, maar in de revanchepartij versloeg hij Sidney Msutu. Op 16 maart 2003 raakte Ben Salah die gordel alweer kwijt aan de Argentijn Mora, maar een half jaar later nam de geboren Marokkaan sportieve wraak. Hij won op punten van Mora en mocht zich wederom 'champ' noemen.

Ben Salah hoopte op korte termijn te mogen vechten om de wereldtitel in de WBA-klasse, maar dat gevecht zou er nooit van komen. Hij kwam het afgelopen jaar - mede wegens blessures - niet meer in actie. Een bijrolletje in de Nederlandse film Shouf Shouf Habibi was zijn laatste wapenfeit.

(ANP)

Verschenen in SP!TS op woensdag 22 september 2004.


E-mail Print PDF
Prijsvragen en winnaars
RSS-feed  XML rss feed